Filmsiz Kontrplak

Filmsiz MR Tutkallı 3mm Plywood

Filmsiz kontrplak, ince ahşap kaplama tabakalarının birbirine WBP (Water Boiled Proofi, fenol formaldehit) yada MR(Üreformaldehit) tutkalı kullanılarak, yüksek basınçlı sıcak preslerde yapıştırılmasıyla üretilmektedir. Tek bir tabakanın kalınlığı 0,2 – 3,2 mm arasında olmak zorundadır. Ahşap tabakalar lif yönü birbirine dik gelecek şekilde ve özel durumlar dışında 3-5-7 gibi tek sayı katmanlı olarak imal edilmektedir.

Üst kaplama genel olarak kullanım yerinde istenilen özelliklere göre budaksız dekoratif yada budaklı olarak tercih edilmektedir.

Her iki yüzü de zımparalanmış huş ağacı kontrplak. Huş ağacı kontrplak geniş bir uygulama alanına sahiptir. Kontrplak, çapraz yapıştırma ile 1.4 mm kalınlığında kaplamalardan oluşmaktadır. Diğer tüm huş kontrplak ürün türlerinin temelini oluşturmaktadır.

Filmsiz kontrplak imalatında kullanılan ağaç türlerinin dekoratif doğal görünüme sahip olmaları, istenilen ebatlarda imal edilebilmesi, kolay işlenebilmesi ve diğer ahşap ürünlere göre çok daha dayanıklı olması sebebiyle tercih edilmektedir. 

Özellikle en çok kullanıldığı alanlardan biri mobilya, iç ve dış mimaridir. Kenarları akrilik ve epoxy gibi özel boyalarla boyanıp kontrplağa zarar veren su, nem, çeşitli kimyasallar gibi dış etkenlere karşı korunması sağlanır ve böylece malzemenin daha uzun ömürlü kullanıma sahip olması mümkün kılınır.

  • İç ve dış dekorasyon uygulamaları, bina cephe kaplama ve zemin deck uygulamalarında,
  • Her türlü mobilya imalatında,
  • Gemi, yat, iskele gibi deniz araç ve mimarisinin bulunduğu alanlarda,
  • Otobüs, kamyon, tır, vagon vb. gibi araçların zeminlerinde ve yan duvarlarında kullanılır.
  • Karoser, frigorifik kasa, karavan ve araç üst yapı imalarlarında,
  • Lamine parke, zemin kaplama imalatlarında,
  • Çatı, duvar ve zemin imalarlarında,
  • Çocuk oyuncakları, çocuk parkları ve park bahçe mobilya imalarlarında,
  • İç ve dış kapı imalatlarında,
  • Reklam panoları, iç ve dış mekan sergi alan imalatları,
  • Kalıp imalatı, makine sanayi, değirmen makinesi ve bir çok imalat sanayinde,
  • Ve masif ahşabın kullanıldığı bir çok alanda.

Ayrıca konteyner üretiminde, hediyelik eşya imalatında, depolamada palet, sandık vb. üretim sanayileri ile dayanıklı ahşap malzeme kullanılmasının zorunlu olduğu sanayi ve üretim tesislerinde kontrplak kullanılmaktadır.

Filmsiz kontrplak ölçüleri kullanılacak alana göre 3mm ile 50mm arasında değişmektedir. Tek bir tabakanın kalınlığı 0,2 ve 3,2 mm kalınlığı arasındadır. Bu kontrplaklarının boyutları çoğunlukla 1250×2500 mm ebatlarında üretilir. 

  • 2500 mm x 1250 mm
  • 3000 mm x 1500 mm
  • 2440 mm x 1220 mm
  • 1525 mm x 1525 mm

Ülkemizde en çok bu ölçülerde kontrplak satılmaktadır.

Kontrplak kalınlıkları yapı ve ürünün nerde kullanılacağına göre değişiklik göstermektedir. 3mm, 4mm, 6mm, 8mm, 9mm, 12mm, 15mm, 18mm, 21mm, 24mm, 27mm, 30mm, 35mm, 40mm, 50mm olarak filmsiz kontrplak kalınlıkları bulunmaktadır. Kontrplak kalınlıkları ve uzunlukları müşterilerin istekleri üzerine yapılmaktadır. İşleme giren ağaç ve kalınlığına göre suya dayanıklılık göstermektedir. Ayrıca müşterilerin isteklerine göre de desen şekilleri de yapılabilmektedir.

2023 yılı filmsiz kontrplak fiyatları işleme giren ağaç, kalınlık ve uzunluklarına göre değişiklik göstermektedir. Kısacası malzeme adı, plaka ölçüleri, 1 adet plaka fiyatı ve 1 m2 fiyatı üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır. Balkotrade ile iletişime geçerek filmsiz kontrplak fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Her ağaç her sektörde kolay kolay tüketilmemektedir. Bazı ağaçların esneklikleri, su geçirmezlikleri, dayanıklılıkları gibi birçok özelliklerinden dolayı insan yaşamını kolaylaştırdığı gözlemlenmiş ve insanlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Filmsiz kontrplak ağaç türleri arasında kavak, kayın, çam, huş ve egzotik bulunmaktadır. Genellikle ılıman ve soğuk iklimlerde yetişen ağaçlardan elde edilmektedir.

Bakımsız ve çok fazla sürekli sulu, ıslak malzemelerle yıkayıp zemini ıslak bırakmak neme sebep olmaktadır. Neme sebep olan yerlerde genellikle küflenmeler olabilmekte ve bu küflenmelere zamanında müdahale edilmezse de belli başlı çürümeler de meydana gelebilmektedir. Öncelik olarak nemin sebebi ortadan kaldırılmalıdır. Akabinde küflenen yer elma sirkesi ile temizlenip küfler eldiven eşliğinde temizlenip çöpe atılmalıdır.

Her alanda olduğu gibi bu alanda da malzeme seçimi çok önemlidir. Katman sayısı en az 13 kat olan yani katman sayısı fazla olması ve sert bir ağaç seçimi yapılması gerekmektedir. Köşe koruma materyalleri de seçilmesi önemli rol oynamaktadır. Yaptırılacak olan ürünün müşteriler her zaman takipçisi olması ve kendi isteklerine, ihtiyaçlarına göre yaptırmaları gerekmektedir.

Ara ( 0553 246 6507 )