Sunta levhalar birçok kullanım yeri için gerekli fiziksel ve mekanik özellikleri taşırlar: Düzgün yüzeylidir, istenen kalınlıkta üretilebilir, homojen bir yapıya sahiptir, çivi, vida ve tutkalla diğer malzemelerle birleştirilebilir, büyük ebatlarda üretilmiş olması işçilikten tasarruf sağlar, üst yüzey işlemleri uygulanabilir, yongaların koruyucu, yanmayı geciktiren maddelerle işlenmesi sonucunda çeşitli özellikler kazandırılabilir, işlenmesi kolaydır, masif ağaç malzemede görülen budak, çürüklük ve lif kıvrıklığı gibi kusurlar bulunmaz ve nispeten uygun fiyatlıdır.
Halk arasında sunta (suni tahta) olarak bilinen yonga levha, genellikle lignoselülozik (selüloz içeren odunumsu) hammaddeden elde edilen yonga veya küçük parçacıkların sentetik bir reçine ya da uygun bir yapıştırıcı yardımı ile ısı ve basınç altında geniş ve büyük yüzeyli levhalar haline getirilmesi ile elde edilen ve gerek mobilya yapımında gerekse başka amaçlarla kullanılan bir malzemedir. Yonga levha üretimi için kullanılacak hammaddede kalın çaplı düzgün gövdeli, uzun ve fazla miktarda odun kusurları içermeyen, bulunması nispeten zor ve pahalı olan tomrukların kullanılması gerekmemekte olup bu tür özellikler aranmadığı gibi bitki artıkları bile değerlendirilebilmektedir. Sunta levha üretiminde kullanılan hammaddeler genellikle, bakım ve aralama kesimleri ile ağaçların budanması sonunda elde edilen ince yuvarlak odunlar, dal ve tepe uçları ile agaç endüstrisi artıkları yonga levha üretiminde kullanılmaktadır.
Batı Avrupa´da başlangıçta iğne yapraklı ağaç odunları (ladin, çam, köknar ve Sıtka ladini) tercih edilirken, daha sonraları ekonomik olmaları ve kolay temin edilmelerinden dolayı kayın, huş, kavak, kızılağaç ve söğüt gibi yapraklı ağaç türleri de kullanılmaya başlanmıştır. Yonga levhalar mobilya sektörü dışında kat döşemeleri, prefabrik ev yapımı ve kapı göbeği imalatında kullanılmaktadır. Sunta levhalar mobilya sektörü dışında kat döşemeleri, prefabrik ev yapımı ve kapı göbeği imalatında kullanılmaktadır.
Sunta üretimi için, önce odun hammaddesi, yongalama makinesinde yonga haline getirilir ve yaş sunta silolarına alınır. Kurutucuda kurutulan suntalar tasnif edilerek üst ve orta tabaka yongaları olarak ayrı silolarda depolanır. Daha sonra tutkal ve diğer kimyasallarla karıştırılır, üst ve orta tabakalar serme makinasıyla bant üzerine serilerek levha taslağı hazırlanır ve preslerde sıcaklık ve basınç yardımı ile plaka haline getirilir. Pres çıkışında soğutma, ebatlama ve istifleme işlemleri yapılır.
Kondisyonlama için 1-3 gün bekletildikten sonra zımparalanarak satışa hazır hale getirilir. Ülkemizde tüketilen sunta levhaların yaklaşık % 73,5’i mobilya, %11,2’si inşaat, % 13’ü dekorasyon, geri kalan yaklaşık % 3’ü ise prefabrik ev yapımı ve diğer alanlarda tüketilmektedir. Radyo, televizyon ve müzik seti endüstrisinde bu aparatların mobilya kısımlarının yapımında kullanılabilir. Binaların iç kısımlarında bölmeler, kapı, duvar levhaları, sabit dolaplar yapımında, özellikle konser, sinema ve tiyatro salonlarında duvar kaplama levhaları hem dekoratif hem de akustik özellikleri bakımından çok elverişlidir.