Plywood yüzeyinde rutubet hareketleri
Sert ağaç anatomisinde damarlar, ağacın lif yönüne paralel su taşıyan, ince, kılcal uzun borular şeklindedir (bkz. aşağıdaki büyütülmüş yüzey katman resmi)
Kullanılmamış, yeni "plywood" nispeten kurudur (örn. %10-12), ilk kullanımda film kaplama üzerinden veya panel kenarından ani rutubet alımı sonrası yüzey katmandaki kılcal damarlar su alır ve etraflarındaki ahşap şişer. Bu şekilde yüzeyde oluşabilecek, lif yönüne paralel, küçük, kılcal şişmelere "rippling" (dalga(cık)lanma) denmektedir. İzler birkaç cm. uzunlukta ve 1-3 mm. genişliktedir.
İnce fenolik film üzerindeki küçük, gözle görülemeyen mekanik hasarlar ani rutubet alımını hızlandırmaktadır. Bu tip hasarlara sebep olarak yüzeye yakın çalıştırılan vibratör, şantiyedeki şartlar (işçi trafiği, donatı, toz&kum, vb) örnek verilebilir.
Kullanım ile birlikte plywood panelde rutubet dengeli olarak yayılmaya başlar ve tecrübe göstermiştir ki "rippling" 2-3 döküm sonrası yok olmaya yüz tutar.
Gün içinde ani iklim değişiklikleri ve yağışların görüldüğü mevsimsel şartlar da (örn. bahar ayları) hadiseye etki edebilir.
"Rippling" sık görülen bir hadise değildir ancak görülmesi de normal kabul edilmelidir. Daha kalın fenolik film kaplamalar ile (örn. 220 g/m2) "rippling" in azaltılabileceğini ama yok edilemeyeceğini söyleyebiliriz. İlk dökümlerdeki "rippling" olasılığını azaltmak için yeni plaka yüzeyi kullanımdan önce su ile ıslatılıp homojen rutubet dağılımı sağlanabilir.
Fenolik film kaplı, sert ağaçtan mamul "plywood" larda görülebilecek yüzey dalga(cık)lanmaları, (rippling), bir üretim hatası değildir, tamamen ağacın rutubet kapması sonucu şişmesine yönelik doğal bir harekettir. Beton yüzeyindeki küçük izler "brüt beton" sınıflandırması içinde kabul edilmelidir.
Onur Önal
UPM Plywood Satış Müdürü