Taş yünü kullanımı zorunlu alanlar

1980 Kayseri doğumlu olan Harun Hasyüncü; ilk, ortaöğretim ve lise eğitimini Kayseri ’de tamamladıktan sonra 2002’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu. 2003-2006 yılları arasında İngiltere’de kaldı, aynı dönemde Bournemouth Üniversitesi ’nde Dış Ticaret Yönetimi MBA ‘i yaptı. Şu anda İzober Rock firmasının Genel Müdürlüğünü yapmaktadır. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

Taşyünü kullanımı zorunlu alanlar

Birçoğumuzun da bildiği gibi yalıtım; ısı yalıtımı, yangın yalıtımı, ses yalıtımı ve nem yalıtımı olarak dörde ayrılmaktadır. Bu yalıtımların bireysel olarak yapılması düşünüldüğünde piyasada çok fazla yalıtım malzeme alternatiflileri yer almaktadır. Ancak bu dört yalıtımında aynı anda yapılması için taşyünü tek başına yetebilmektedir.  Özellikle yangın ve ses yalıtımı istenilen ve gereken yerlerde taşyünü kullanımı mecburidir.

Doğada bulunan inorganik taşların 1600 C’de eritildikten sonra merkezkaç kuvveti
(pamuk şekeri yapımı gibi) yöntemiyle elyaf haline getirilmesi süreci olan mineral taşyünü muhteviyatı taş olduğu için yangın yalıtımını en üst düzeyde yapmaktadır. Türkiye’de yangın yalıtımı en az bilinen yalıtım türleri arasında yer almaktadır. 2002 yılında çıkan, binaların yangından korunmasına yönelik yönetmelik sonrası projeler yangın yalıtımı olarak uygulanmaya başlamış ve özellikle insanların yoğun olarak bulunduğu alışveriş merkezleri, sinemalar ve ticari yapılarda yangın yalıtımı zorunlu hale gelmiştir. Evlerde ve işyerlerimizde kullanılan malzemelerin büyük çoğunluğu yanıcı olduğundan yangın riskini artırır. Böyle bir durumda bize gereken zaman ve kaçış yolunu ise yangın yalıtımı sağlayacak. TSE ve CE standartlarına göre EN 13501-1 yangına karşı dayanım sınıfında taşyünü yangına karşı direnç gösteren malzemeler arasında en üst düzey olup A1 sınıfı yanmaz malzemeler listesinde olup en yüksek yangın direncine sahip malzemedir. Bu özelliği ile yangın yalıtımı için mineral taşyünü vazgeçilmez bir yalıtım malzemesidir.

 

Gürültü kirliliği iş yaşamındaki verimliliği düşürmekte okullardaki eğitim kalitesini azaltmaktadır. Bu sebeple ses yalıtımı yapılması zorunludur. Mineral taşyünü uzun ve ince lif yapısı sayesinde ses yalıtımını en üst düzeyde yapmakta ve yaşam kalitenizden ödün vermeden yaşamanıza olanak kılmaktadır. Yine aynı şekilde eğlence mekânlarında, sinemalarda taşyünü ses yalıtımı olmazsa olmazlardandır. Ayrıca yol ve havaalanı gibi gürültü seviyesi yüksek olan yerlere yakın yerleşim alanlarında ses yalıtım özelliği sayesinde yaşanan mekânlar da konfor şartlarının oluşmasını sağlaması için zorunludur. Ülkemizdeki çalışmalarda ise konutların ses yalıtım durumlarının Avrupa’daki konutlara göre daha kötü olduğunu göstermektedir. Hatta İstanbul ve İzmir ‘deki konutların çoğunluğunda konut içi gürültü düzeyinin rahatsız edici düzeylerde olduğu bile saptanmıştır. Bu durum, konutlardaki ses yalıtımına Türkiye ‘de henüz gerekli özenin verilmediğini ortaya koymaktadır. Taşyünü uzun ve ince lif yapısı sayesinde sesi bünyesinde absorbe etmektedir. Bu özelliği itibariyle ses yalıtımı gereken yerlerde taşyünü kullanımı zorunludur.

Taşyününü yine uzun ve ince lif yapısı sayesinde bünyesinde bulundurduğu hava kesitlerini birbirlerinden ayırdığı için çok iyi ısı yalıtımı da yapmaktadır.  Taşyünü doğal yapısı sayesinde çürümez, küflenmez ve bozulmaz bir yapıya sahip olduğu için yıllar boyu aynı ısıl iletkenlik direncini koruyarak ısı yalıtımı için tercih edilmesi gereken yalıtım malzemesidir.

Nem yalıtımı; yapı kesitlerinin nefes alabilmesi bakımından, duvar yapı kesitini oluşturan malzemelerin buhar difüzyon direncinin düşük olması gerekmektedir. Taşyünü buhar difüzyon direnci 1’dir ve bu değer hava ile aynı değerdedir. Petrol türevli EPS ve XPS ürünlerinde ise buhar difüzyon değeri 80 ile 250 arasında değişmektedir. Bu açıdan da bakıldığında yapı kesitlerinin nefes alabilmesi ve nem yalıtımı yapılması için taşyünü kullanımı gereklidir.

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi taşyünü ısı yalıtım özelliğinin yanında yangın, ses ve nem yalıtımı özellikleriyle artık ülkemizde de yoğun olarak tercih edilmektedir hatta alternatifi olmadığı için bir değil birden çok yalıtım grubu konforundan yararlanmak için taşyünü yalıtım malzemesi kullanmak olmazsa olmazlardandır.

Harun Hasyüncü
İZOBER Rock Wool

 

Diğer makaleler
Plywood’da rippling problemi
Su yalıtımı neden gereklidir?
Taş yünü kullanımı zorunlu alanlar
Plywood’da sertifikaların önemi
Ara ( 0553 246 6507 )